MALAYSIA  
 
Enter your keywords:
State Perlis

'Tsunami politik landa Perlis'

KANGAR - Kenyataan Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Perlis, Datuk Seri Shahidan Kassim mendakwa ada dalang termasuk pemimpin parti itu sendiri yang membantu parti pembangkang untuk menjatuhkan imejnya membuktikan masalah dalaman parti itu masih parah.
Pengerusi PKR Perlis, Muhammad Faisol Abdul Rahman berkata, dakwaan itu jelas menunjukkan kebanyakan pemimpin Umno Perlis masih tidak menyahut seruan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menggesa semua pemimpin Umno bersatu-padu dalam menghadapi pilihan raya umum akan datang.
 
Menurutnya, kebanyakan pemimpin politik Umno dan Barisan Nasional (BN) Perlis masih lagi bercakaran sesama mereka bagi menjamin kelangsungan politik masing-masing dan senario ini jelas satu petanda buruk kepada rakyat Perlis sekiranya mereka masih lagi mentadbir negeri ini selepas Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).
 
“Saya ada terdengar khabar angin mendakwa ada pemimpin Umno menuduh kami bekerjasama dengan beberapa individu dikatakan musuh politik pemimpin itu untuk menjatuhkan karier politik beliau di Perlis.
 
“Saya ingin mengulangi penubuhan ranting PKR Tambun Tulang yang menjadi isu hangat sejak kebelakangan ini adalah inisiatif penduduk sendiri sehingga perkara itu mengejutkan kami memandangkan kawasan itu dikatakan kubu kuat Umno dan BN,” katanya sewaktu ditemui Sinar Harian.
 
Muhammad Faisol berkata, di sebalik kenyataan Umno Bahagian Arau yang tetap yakin Parlimen itu akan terus menjadi milik mereka, PKR Perlis akan terus menubuhkan sekurang-kurangnya empat ranting parti itu di kawasan Dewan Undangan Negeri (Dun) Tambun Tulang dalam masa terdekat.
 
Selain itu, Muhammad Faisol turut menjelaskan tambahan dua ranting PKR di kawasan Chuping, Padang Besar akan ditubuhkan dalam tempoh dua minggu lagi dan ianya juga merupakan hasil inisiatif penduduk sendiri.
 
“Sekiranya mereka beranggapan PKR dan PR masih bermimpi di siang hari, terpulang kepada mereka kerana saya yakin keangkuhan dan kebongkakan akan dihukum rakyat pada PRU13.
 
“Sebelum ini, siapa sangka lima negeri akan jatuh ke tangan PR pada PRU yang lalu? Kali ini, saya percaya gelombang tsunami politik lebih besar akan melanda negeri Perlis dan yakin rakyat akan mendapat pembelaan sewajarnya daripada kerajaan negeri di bawah PR,” katanya.
 
Sebelum ini, Sinar Harian melaporkan kenyataan Muhammad Faisol yang menyuarakan keyakinan PR mampu menawan Parlimen Arau dan kelima-lima Dun di bawah kawasan itu setelah tertubuhnya ranting Tambun Tulang baru-baru ini.
 
Bagaimanapun, Shahidan menyangkal keyakinan PKR Perlis dan menegaskan Umno Bahagian Arau tidak gentar kerana parti itu yakin rakyat akan memberi sokongan kepada pemimpin yang berbudi kepada mereka.

Sumber- sinar harian

Nearby Location

Restaurants
Name Distance Direction
Hai Thien Seafood Show Direction