MALAYSIA  
 
Enter your keywords:
State Perlis

Promo Ad 7

LADANG ANGGUR PERLIS

Perlis yang sebelum ini terkenal unik sebagai satu-satunya negeri yang mampu menghasilkan produk mempelam harumanis, kini telah menerima satu lagi mercu tanda baru dalam bidang pertanian melalui projek penanaman anggurnya.

Projek tanamam anggur diusahakan oleh Jabatan Pertanian Perlis (JPP) di kawasan Bukit Bintang berhampiran dengan Tasik Timah Tasoh. Melalui projek ini, anggur pertama di ladang terbabit diusahakan di atas tapak seluas 0.8 hektar dengan jumlah 800 pokok daripada jenis IAC, selain lima hektar tanah lagi membabitkan empat jenis anggur iaitu White Malaga, Black Queen, Black Opal dan Loose Perlitte.

Anggur negara ini terutama di Perlis mempunyai rasa yang begitu manis dan mampu menyaingi anggur dihasilkan negara pengeluar lain seperti Perancis, Amerika Syarikat dan Itali. Antara jenis anggur yang popular termasuk New White Malaga, IAC, Black Opal, Green Loos Perlette, Black Queen dan Kyoho.

Melalui perancangan, semua hasil anggur Perlis ini akan dijual dalam bentuk segar, selain diproses menjadi jus, jeruk dan jem. Selain buah, pokok anggur juga mempunyai nilai tambah kerana daunnya boleh diproses menjadi herba teh anggur, kulit buahnya pula dijadikan jus, manakala isinya pula dijadikan tepung dan bijinya untuk diproses menjadi minyak.

 

sumber dari www.drplaces.com
 

Nearby Location

Food Outlet
Name Distance Direction
Hai Thien Seafood Show Direction